Dobra... Jako Admin Techniczny opiszę to najdokładniej jak potrafię:
Namiestnicy będą głównym odnośnikiem wśród rang fabularnych, który będzie decydował o tym jaką dostaną ikonkę, czy dostęp do panelu (z rang fabularnych prawdopodobnie będą jedyną, która taką dostanie) i teraz:
Są (a raczej będą) dwie tabelki:
- players, gdzie zapisani są gracze i (prawie) wszystkie ich właściwości. Nas interesuje teraz funkcjaFab (tak się nazywa jedna kolumna). To tam trafi "Bawidamek", "Błazen", ale i rzeczony "Namiestnik".
- namiestnicy, gdzie każde terytorium dostanie swoją nazwę, tam - do odpowiedniej rubryki - będzie trafiać id Namiestnika, czyli władcy danego terenu.
Działanie? Jeśli w tabelce "players" w kolumnie "funkcjaFab" pojawi się "Namiestnik" na liście graczy pojawi się ikonka, np. srebrnej korony, a system wyświetlający rangę fabularną gracza (np. podgląd z listy graczy, czy wyświetlanie profilu) będzie szukał w tabelce "namiestnicy" id tego gracza i na tej podstawie wyświetli, np. "Wielki Szaman Haradu i Umbaru".
Dla samego namiestnika na tej podstawie będzie reagował jego panel: jeśli "funkcjaFab" będzie miało wartość "Namiestnik", to uzyska on dostęp do rzeczonego panelu, a ten sprawdzi jakie obywatelstwo namiestnik może przyznać.
To skrótowy opis tego co wymyśliłem ostatnio, by usprawnić działania w zakresie rang fabularnych. Wiem, że może być niejasny, ale ciężko to opisać nie sięgając do języka technicznego. Jak coś to mogę to mniej więcej rozrysować w postaci schematu.
W sprawie nazewnictwa "Król", "Władca", itd. To tylko nazwy. Lenwe, jeśli chce koniecznie być Thanem Shire, też dostanie namiestnictwo i nazwę "Than Shire", czy jak się tam nazwie.
Ranga mechaniczna będzie jednak miała wartość "Admin".